I tvivl om reglerne?

I Danmark har vi ikke allemandsret som i andre lande. Naturstyrelsen giver dig alligevel mange muligheder for at nyde naturen på statens skov- og naturområder - også om natten. 

Når du booker en facilitet ved Naturstyrelsen betyder det, at du har fortrinsret til selve faciliteten.

Har du for eksempel booket et shelter, så har du fortrinsret til netop shelteret - ikke til hele pladsen, som andre også er velkomne til at benytte, mens du er der. Du kan booke en shelter 3 måneder i forvejen. Bookingen gælder fra kl. 12 til kl. 12 dagen efter.

Skulle der være fyldt op på sheltersovepladserne, er du velkommen til at slå telt op ved siden af shelteret. På udinaturen.dk kan du for de fleste pladser se, hvor mange telte, pladsen er egnet til.

Du vil modtage en mail fra bookingsystemet 10 dage før den bookede dato. Her skal du bekræfte, at du fortsat vil benytte shelteret den ønskede dag eller annullere den. Hvis du ikke reagerer på mailen, annulleres bookingen automatisk 6 dage før den bookede dato.

Har du bekræftet bookingen, skal du tage shelteret i brug før kl. 20 på dagen, hvorefter fortrinsretten bortfalder, og andre må benytte den.

Er du en del af en større gruppe som f.eks. en skoleklasse og spejdergruppe kan du booke en lejrplads og din gruppe har dermed fortrinsret til hele pladsen, men kan give plads til andre, hvis det er foreneligt med jeres ophold på pladsen. Ifølge lovgivningen kan pladserne også bookes til arrangementer baseret på religiøs tilknytning, festivaller o.lign. Du kan booke en lejrplads 12 måneder i forvejen. Bookingen gælder fra kl. 12 til kl. 12 dagen efter.

Ønsker du at booke et ly som et madpakkehus eller en bålhytte, så kan du booke disse 3 måneder i forvejen. Bookingen gælder fra 12 til kl. 12 dagen efter. 

For mere se Naturstyrelsens hjemmeside